خبر  »  حقوق و اجتماع24 بهمن 1391 ساعت 10:42

آیین نامه اجرایی قانون خدمت وظیفه عمومی تصویب و ابلاغ شد

آیین نامه اجرایی قانون خدمت وظیفه عمومی تصویب و ابلاغ شد
 
با تصویب دولت، آیین نامه اجرایی قانون خدمت وظیفه عمومی برای اجرا ابلاغ شد.
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حقوقی، قضائی و انتظامی ایران (حقنا)، وزیران عضو کمیسیون سیاسی و دفاعی بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و کشور و سازمان وظیفه عمومی نیروهای انتظامی و تایید ستاد کل نیروهای مسلح و به استناد ماده(51) قانون اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی –مصوب 1390- آیین نامه اجرایی قانون خدمت وظیفه عمومی تصویب شد.

بر این اساس، مردانی که بر اساس حکم ماده(976) قانون مدنی-مصوب 1307- تبعه دولت جمهوری اسلامی ایران محسوب می شوند، مشمول قانون خدمت وظیفه عمومی هستند.

هر مرد ایرانی از اول ماهی که طی آن ماه به سن هجده سال تمام می رسد تا پایان سن پنجاه سالگی، مشمول مقررات خدمت وظیفه عمومی است.

سازمان ثبت احوال کشور موظف است؛ سالانه صورت اسامی و مشخصات مردانی را که در سال بعد باید به وضع مشمولیت آنها رسیدگی شود، به تفکیک ماه و محل تولد و همچنین اسامی مشخصات متوفیان هر سال را مطابق روشی که سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی اعلام می کند، به سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی تحویل دهد.

همچنین سن افرادی که مشمول، مدعی کفالت آنان است یا کسانی که در ایجاد شرایط معافیت مشمول موثرند، از نظر وظیفه عمومی تابع مندرجات اولیه اولین شناسنامه آنان بوده و هر گونه تغییر یا اصلاحی که بعداً به عمل آید، معتبر نخواهد بود.

بر اساس این مصوبه، ابطال شناسنامه مشمول یا کسانی که وی مدعی کفالت آنان است یا کسانی که در ایجاد شرایط معافیت مشمول موثرند یا تغییر در انتساب فرزندان، صرفاً در مواردی که با حکم مراجع قضایی صورت گرفته باشد، ملاک عمل خواهد بود.

مشمولانی که فاقد شناسنامه بوده و از طریق سازمان ثبت احوال کشور اقدام به اخذ شناسنامه می کنند، چنانچه شناسنامه آنان پس از ورود به سن مشمولیت صادر شده باشد، باید ظرف شش ماه پس از صدور شناسنامه، خود را برای رسیدگی به وضع مشمولیت، به سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی یا مراکزی که از سوی سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی تعیین می شود، معرفی کنند.

اشخاص حقوقی اعم از دستگاه های اجرایی و نهادهای عمومی و موسسات خصوصی که انجام امور موضوع ماده(10) قانون حسب مورد در زمره وظایف آنان بوده و یا در ارتباط با وظایف آنان قرار دارد، موظفند از مشمولان وظیفه عمومی، مدارک دال بر رسیدگی به وضع مشمولیت آنان را درافت کرده و در پرونده مربوط منظور کنند و در صورت عدم ارائه مدارک مذکور، از ارائه خدمات موضوع ماده یاد شده به آنان خودداری کنند.

بر این اساس، مدارک تعیین وضعیت مشمولان خدمت وظیفه عمومی شامل؛ کارت پایان خدمت دوره ضرورت، کارت معافیت دایم، برگ معافیت موقت (کفالت یا پزشکی) در مدت اعتبار آن، گواهی اشتغال به تحصیل دارای شماره معافیت تحصیلی در مدت اعتبار آن، گواهی صادره از نیروهای مسلح مبنی بر استخدام در نیروهای مذکور، گواهی صادره از نیروهای مسلح مبنی بر اشتغال به خدمت کارکنان وظیفه در نیروهای مذکور، گواهی اشتغال به خدمت متعهدان خدمت در سازمان های دولتی صادره از سوی دستگاه های مربوط با درج شماره مجوز سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی، برگ آماده به خدمت بدون غیبت در مدت اعتبار آن و گواهی های صادره از واحدهای سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی است.

مشمولانی که به سن هجده سال تمام می رسند پس از انتشار آگهی احضار موظفند؛ ظرف شش ماه، خود را برای رسیدگی به وضع مشمولیت یا اعزام به خدمت، به مراکزی که از سوی واحدهای سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی تعیین می شود، معرفی کنند.

بر اساس این مصوبه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی موظف است؛ فهرست اسامی مشمولان انتخاب شده از بین بسیجیان دارای برگ آماده به خدمت را که مطابق سهمیه تعیین شده از سوی ستاد کل نیروهای مسلح در هر دوره جذب می شوند، به ترتیبی که سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی مشخص می کند، حداقل یک ماه قبل از تاریخ اعزام، به سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی اعلام کند.

مشمولان وظیفه از تاریخی که توسط واحدهای وظیفه عمومی برای اعزام به مراکز آموزش پذیرش می شوند به عنوان کارکنان وظیفه یگان تعیین شده، محسوب می شوند و تاریخ مذکور به عنوان شروع به خدمت مشمول محاسبه می شود. ضوابط اجرایی این ماده با پیشنهاد سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی به تصویب ستاد کل نیروهای مسلح خواهد رسید.

همچنین صدور کارت پایان خدمت کارکنان وظیفه (افسران وظیفه، درجه داران وظیفه و سربازان عادی وظیفه) بر اساس دستورالعملی که از سوی سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی تهیه و به تصویب ستاد کل نیروهای مسلح می رسد، بر عهده سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی خواهد بود.

بر این اساس، برای آن دسته از مشمولان و کارکنان وظیفه ای که در اجرای ماده(14) قانون خدمت وظیفه عمومی به عنوان پایور اعم از نظامی و کارمند به استخدام نیروهای مسلح در می آیند پس از انجام خدمت مقرر در این ماده، کارت پایان خدمت صادر می شود. مدت آموزش افراد یاد شده، جزو خدمت آنان محسوب می شود.

مشمولان غایب موضوع بند(2) ماده(58) قانون خدمت وظیفه عمومی که به خدمت اعزام می شوند، علاوه بر اعمال شش ماه اضافه خدمت، در سه ماهه آخر خدمت(قبل از ترخیص) از سوی نیروی بکارگیرنده برای رسیدگی به جرم غیبت به مراجع صالح قضایی معرفی خواهند شد.

همچنین کارکنان وظیفه چنانچه قبل از اتمام آموزش عمومی(آموزش رزم مقدماتی) مرتکب غیبت غیر موجه یا فرار شوند، پس از معرفی یا دستگیری، تجدید دوره آموزش شده و مدت آموزش قبلی این افراد جزو خدمت آنان محسوب نمی شود.

بر اساس این مصوبه، کارکنان وظیفه ای که در مدت آموزش عمومی یا پایان آن یا در حین خدمت مرتکب فرار شوند، پس از معرفی یا دستگیری، حسب مورد ضمن تحویل به یگان خدمتی یا اعزام به دوره آموزش، بلافاصله توسط یگان مربوط برای رسیدگی به جرم فرار، به سازمان قضایی نیروهای مسلح معرفی خواهند شد.

این مصوبه از سوی محمدرضا رحیمی؛ معاون اول رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.
کد مطلب : 5